Work with us. Are you ready to change the game? Find out more →

News & Blog

Ingen match for Tinder – genast stammer konkurrenten bolaget kungen 3,3 miljarder kronor

News & Blog

Ingen match for Tinder – genast stammer konkurrenten bolaget kungen 3,3 miljarder kronor

Maria Phillips

Match inneha forr aven forsokt lagga vantarna pa Bumble och det ar gallande dessa grunder som bolaget nu stammer Match, rapporterar Recode.

Enligt Bumble ledde fjolarets potentiella overtagande till att Match fick undersoka, bega en due diligence, fran Bumble. Men denna och laka uppkopsforsoket amna ha bottnat i att Match egentligen blott varje ute efter information av konkurrensskal.

”Ovilliga att erlagga det verkliga vardet pro Bumble forsokte Match istallet forgifta bolaget pa investeringsmarknaden genom att lamna in falska uppgifter pro att felaktigt nedvardera Bumble-plattformen”, skriver Bumble i stamningsansokan.

Det forsta budet kungen Bumble gallande knappt 3,6 miljarder kronor avvisades av bolaget som alltfor lagt. Darnast foljde Match aldrig upp med ett nytt proposition fastan att man visste hur den underliggande verksamheten presterade, sager Bumble, som genast kraver 3,3 miljarder kronor i skadestand.

Det ar inte forsta gangen som de bada bolagen hamnar i brak. Bumbles grundare och vd, Whitney Wolfe Herd, varje dessutom en fran medgrundarna till Tinder, men lamnade bolaget 2014. I sammanhang med det stamde hon Tinder forut sexuella trakasserier, skriver Recode.

Bumble inledde 2016 ett samarbetat med den svenska musikjatten Spotify. Genom att lanka apparna kan singlar visa vilka artister de lyssnar gallande mest i sin dejtingprofil och dessutom kika baksida av underben deras mojliga matchningar har forut musiksmak.

Amnen att passa

  • Tinder Observera

Distansrevolutionen staller nya krav kungen chefer

Daniel Eisenberg ar Nordenchef for Deel, ett bolag som underlattar att varva globalt. I Genom sitt arbetsliv inneha han blivit en expert kungen att jobba kungen distans, och genast jobbar han gallande ett foretag som aktivt valt strategin att ej ha nagra fysiska kontor, nagot som rimmar gott med affarsiden.

Han leder team utspridda i Sverige, Danmark, England, Dubai, Italien och kungen flertal andra platser runt om i varlden. Distansarbete kan besta en bit fran kulturen. Sa ar det kungen Deel.

– sjalv onskar att jag haft den mojligheten nar sjalv varenda ung. Det hade underlattat att klara av foga samman frihetsdrommarna ifall resande med arbetslivet, sager Daniel Eisenberg.

Flertal undersokningar visar att chefer oroar sig pro att distansarbete paverkar utslag negativt. Det ar intet Daniel Eisenberg markt fran.

– De anstallda ager sin personlig epok, det ger en feeling av ansvar. Jag upplever aven att de blir mer effektiva, anser han.

Plus en synvinkel som lyfts som problematisk med distansarbete ar att arbetsplatskulturen blir pina, vilket kan resultera i att anstallda kanner mindre trohet kontra foretaget.

– Det ar klart det finns utmaningar med att konstruera kultur nar man ej gnuggar arm vid kaffemaskinen varje dag. Men det finns massa digitala medel att gno med, och ifall foretaget inte lagger stora summor pa kontor gar det ju bra att lagga dem kungen resor sa att anstallda far samlas pa reguljar basis anda, https://kissbrides.com/sv/portugisiska-brudar/ anser han och fortsatter:

Deel erbjuder naringsverksamhet som samarbetar med dem kontorsplatser via WeWork, boende via Air-bnb, kontorsutrustning levererad varenda som helst i varlden, diverse plugins kungen slack, och digitala medel som underlattar distansarbete.

Daniel Eisenberg menar att en strukturerad onboarding dar klara forvantningar och krav etableras ar vitala forut en fungerande remote first-policy. Alldenstund det sociala inte sker spontant behover foretaget tillika finn metod att se till att kollegor mots utanfor de digitala jobbavstamningarna.

– Varannan vecka blir sjalv hopmatchad med en arbetskamrat jag inte kanner kungen Slack. Det kan vara nagon i Indien, Israel eller USA och sa traffa vi 15 minuter. Vi nog ej blir bastisar, men jag far en oversikt over hur de inneha det i dag, och hur deras vanligaste utmaningar ser ut.

Daniel Eisenberg checkar in med anstallda jamn, blott for att kolla laget, framfora hej eller ge en aning optimist feedback kungen nagot arbetsrelaterat. Han menar att det gar att ha en empatisk ledarstil, tillika gallande distans.

– I inledningen nar sjalv gjorde det markte sjalv att otaliga, speciellt de juniora, blev lite nervosa och fragande. Sa sjalv ar grymt otvetydig med att nar sjalv ”poke:ar” dig sa ar det aldrig pro att forse daliga nyheter, det ar blott forut att kolla hur du mar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *